5 полезни съвета как да пестим пари от климатика

5 полезни съвета как да пестим пари от климатика
16 ноември 2022

Профилактика на климатика,

Обърнете се към специалист, който може да направи обстойна профилактика на климатика Ви. Трябва да се уверите, че всичко по климатика Ви е изрядно. 

Зададена температура

Когато задавате температура от дистанционмното, вие не задавате температурата ня въздуха, която климатика вкарва в стаята, а задавате температурата, която трябва да се достигне в помещението, в което работи. 
Когато задавате желаната температура през дистанционното на различни режими желателно е да зададете 22-24 градуса по този начин климатика Ви не се затормозява и достига бързо до целевите темпператури. 
Ако настроите климатика си примерно на 17 градуса на охлаждане и помещението ви не е добре изолирано, то климатика ви ще работи на пълна мощност и може да не ги достигне, по този начин се вдига и консумацията на електроенергия. Същото се случва и в обратния случай, ако зададете 30 градуса на отопление и отново нямате добра топлоизолация. Имайте предвид, че всеки градус е 6% от консумацията на електричество. 

Постоянна работа

Климатика е създаден да поддържа температурата в помещението, това означава, че е най-ефективен, когато не се спира, когато се пуусне на даден режим. Когато климатика охлади / отопли стените тогава на него ще му е нужно малко усилие да поддържа зададената температура. Както споиделихме в предходната статия "Как да изберем подходящия климатик"
Аналогията можем да направим с карането на кола, постоянната скорост и поддържането на едни и същи обороти водят до икономии. 

Автоматична скорост

Ако разполагате с опция на дистанционното на климатика, която ви дава възможност да управлявате вентилатора на климатика, задайте му режим АУТО, така самия климатик си преценява с каква скорост да върти перката на вентилатора и по този начин се намалява консумацията на електроенергия.

Почистване на филтрите на климатика

Почиствайте филтрите на климатика си, по този начин отново спестявате допълнителните усилия, които полага климатика. Това се препоръчва да се прави по минимум един път на два месеца. 

 

Последвайте пни в социалните мрежи, където ще можете да следите нашия блог и новите статии, с които ще сме Ви полезни в бъдеще. Следващия път ще разкарам малко повече за термопомпите, които стават все по-известни и все по-търсени на пазара поради тяхната енергийна ефективност. 

28 октомври 2022
Как да изберем подходящ климатик

Тук ще намерите отправните точки, към които трябва да се придържате, когато започнете да търсите подходящия климатик за покупка.

прочети още
17 октомври 2022
Какво трябва да знаем за термопомпите въздух вода

Как да изберем своята термопомпа и каква ефективност ще постигнем посредством такава инвестиция ?

прочети още