Какво трябва да знаем за термопомпите въздух вода

Какво трябва да знаем за термопомпите въздух вода
17 октомври 2022

История на термопомпите въздух-вода

Въпреки че модерните въздушни термопомпи, които познаваме днес, се считат за съвременни иновации
в екологичните решения за отопление на домове, технологията датира много по-назад, отколкото бихте очаквали.
Генезисът на термопомпите с въздушен източник датира от 1755 г., когато шотландският физик Уилям Кълън
проектира първата в историята хладилна машина.
Кълън използва помпа, за да създаде частичен вакуум над силно запалима течност,
която след това кипи, абсорбирайки топлина от околния въздух. Основавайки се на тази теория,
американският изобретател Джейкъб Пъркинс построява първия в историята хладилник през 1834 г.
и получава патент за цикъла на компресия на парите. Същият принцип, който въздушните термопомпи използват за отопление на
вашия дом.

istoria na termopompite

През 1852 г. роденият в Белфаст математически физик и инженер Лорд Келвин теоретизира, че ако цикълът на компресия на парите може да се използва за охлаждане на въздуха чрез отнемане на топлината, тогава със сигурност може да се използва обратно за нагряване на въздуха? Той е бил прав и през 1856 г. на австрийски преработвател на минерали на име Петер фон Ритингер се приписва изобретяването на първата по рода си термопомпа с въздушен източник, която той използва за изсушаване на блата и солни езера, за да могат да бъдат използвани за добив за сол.

До днес технологията на термопомпите се оптимизира и се разработват нови и нови технологии внедрявани в  машините, но принмципа и концепцията зад машината остава почти същата.

 

Термопомпите въздух вода имат опции за имплементиране в различни видове инсталации. Сдандартните инсталации с термопомпа моноблок изглеждат по следния начин: 

как работи една термопомпа

Какво трябва да знаете преди да инсталирате термопомпа

Най-важна е изолацията на помещенията, които ще се отопляват или охлаждат за да има висока ефективност, което е водещия мотив за такава инвестиция. Ефективността на една термопомпа е с 75% по-висока от отоплението или охлаждането с климатици или маслени радиатори. 
Термопомпите се имплементират при изграждането на система в нови сгради или при реновирането на стари такива, за това трябва да се има предвид, какво искате да постигнете с внедряването на такава система. Опциите които съществуват са доста, можете да инсталирате термопомпа с цел да: 

  • Захранване на подово (отопление / охлаждане) 
  • Изгрждане на инсталация с конвектори (отопление / охлаждане) 
  • Производство на битово гореща вода (БГВ
  • Свързване на термопомпата в система с слънчеви колектори и др. 

Може ли термопомпа въздух вода да бъде свързана със система на радиатори с кутелно

При вече иградени инсталации с радиатори свързването на никотемпературна термопомпа тип моноблок въздух вода, крие големи недостатъци, тъй като радиаторите изискват по-висока температура,а тези термопомпи работят на температури 50-55°C . 

Съществуват начини да се свърже термопомпа с такава инсталация, но изпълнителя на проекта трябва да е добре запознат със системата и да знае, точно какво трябва да се направи. 

Предимства и недостатъци на термопомпите моноблок 

Предимства  Недостатъци 
По-ниски сметки за ток  Трябва да се предвиди място за външното тяло 
По-евтина първоначална инвестиция от геотермалните Използва се гликол
Висока ефективност  
Производство на гореща вода   
Не е нужна голяма поддръжка   
Намаляване на вредните емисии  

 

 

14 март 2023
На колко градуса да настроя климатика си през лятото ?

С наближаването на летните месеци много хора се затрудняват да решат, на каква температура да настроят своя климатик. Въпреки че всеки има свои собствени предпочитания, когато става дума за вътрешна температура, има някои общи насоки, които могат да ви помогнат да определите най-добрата температура, на която да настроите вашия климатик.

прочети още
6 март 2023
Защо от климатика капе вода ?

В този блог ще разгледаме темата, която описва, какви може да са причините за проблема - климатика ви да капе.

прочети още
27 февруари 2023
Как да изберете правилното място за климатика ?

С промяната на температурите много от собствениците на жилища започват да мислят за инсталиране на климатик с цел отопление или охлаждане. Изборът на правилното място за вашия климатик обаче е също толкова важно, колкото и изборът на машината. В този блог ще обсъдим някои от най-важните фактори, които трябва да имате предвид.

прочети още
7 февруари 2023
Kак да свържете термопомпа с подово отоплителна система

Системите за подово отопление са популярен избор за много собственици на жилища, тъй като осигуряват топла и комфортна среда, без да заемат ценно подово пространство. За да сте сигурни, че системата за подово отопление работи ефективно е важно да я свържете към термопомпа. В този блог ще ви преведем през стъпките за свързване на термопомпа със система за подово отопление, включително основните съображения и най-добрите практики, които трябва да имате предвид.

прочети още
26 януари 2023
Климатик или Термопомпа ?

В тази статия ще разгледаме два от основните методи за охлаждане и отопление на дома или офиса. Предимствата и недостатъците на климатиците и на термопомпите.

прочети още
10 януари 2023
Как да оптимизираме работата на климатика си през зимния сезон

В тази публикация в блога ще обсъдим няколко начина за оптимизиране на работата на вашия климатик през зимните месеци, за да сте сигурни, че ще ви е топло и удобно, като същевременно пестите енергия и пари.

прочети още
9 януари 2023
Навлизаме в Youtube пространството

Нашата компания стартира новия си проект с изграждане на канал в Youtube, който да покаже, какво е естеството на нашата работа и какво се случва зад сцената.

прочети още
30 ноември 2022
Най-добрата температура на водата за подово отопление

Когато става въпрос за лъчисто подово отопление, един от най-важните фактори, които трябва да имате предвид, е температурата на водата. Ако водата е твърде гореща, може да причини повреда на пода и мебелите Ви.

прочети още
16 ноември 2022
5 полезни съвета как да пестим пари от климатика

Днес подбрахме пет съвета как да спестявате от сметките за климатик, като не сме ги приотизирали по ред на важност. Ето какви са те.

прочети още
28 октомври 2022
Как да изберем подходящ климатик

Тук ще намерите отправните точки, към които трябва да се придържате, когато започнете да търсите подходящия климатик за покупка.

прочети още